Η Φύση στο χωριό Καλλέπεια, Πάφος, Κύπρος

Η Φύση έντυσε την καλλεπίτικη γη με τα ομορφότερα χρώματά της. Βουνό, απότομοι γκρεμοί, πλούσιες κοιλάδες με εκτάσεις άγριας βλάστησης αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Την όμορφη Καλλέπεια διασχίζουν ο ποταμός Έζουσας με τους παραπόταμους του, Αμμάτι και Κάλαμος. Ο ποταμός αυτός, κυρίως τα παλαιότερα χρόνια, ήταν «πηγή ζωής» για τους αγρότες. Στις όχθες του ποταμού, υπάρχουν ιτιές, πέυκα, κυπαρίσια και μεγάλες τρεμιθιές.

Υπάρχουν και πολλές φυσικές πηγές, οι οποίες ρέουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτές είναι: η πηγή του Ρήνου, του Αματιού και του Κάλαμου. Οι πηγές σε κάποιο σημείο ενώνονται και δημιουργούν το γνωστό ως ποτάμι της Καλλέπειας. Και οι τρεις χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την ύδρευση των φρουτόδεντρων και των λαχανικών.

Στο χωριό καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια. Η Καλλέπεια μάλιστα είναι από τα πρώτα αμπελουργικά χωριά της Πάφου. Επίσης, καλλιεργούνται μηλιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές, σιτηρά, εποχιακά λαχανικά και λιγότερο ελιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλλέπειας έχει δημιουργήσει χώρους πρασίνου, συγκεκριμένα, τρία πάρκα, ένα κατασκηνωτικό χώρο, θαμνώδεις και δασώδεις βιότοπους.