Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκλησίες και μνημεία στην Καλλέπεια

Εκκλησίες

Στο χωριό μας υπάρχουν πολλές εκκλησιές και ξωκλήσια. Η κύρια εκκλησία του χωριού αλλά και ένας ναΐσκος είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο.

Aυτή βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και είναι ευρύχωρη. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε περί τα μέσα του 20ου αιώνα. Όπως διασώζει ένας από τους παλαιότερους κατοίκους του χωριού, ο Δημήτρης Σωφρονίου, το 1915, οι κάτοικοι του χωριού βλέποντας την κοινότητα να μεγαλώνει αποφάσισαν να κτίσουν μια νέα μεγαλύτερη εκκλησία. Για την ανέγερση της εκκλησίας χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια, συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε το 1930. Δεκατρία χρόνια, αργότερα, το 1943, η εκκλησία κατέρρευσε, εκτός από πλαϊνά τείχη. Αυτό οφειλόταν, όπως αναφέρει ο Σωφρονίου, στην κακοτεχνία και τα λάθη των μηχανικών. Οι χωρικοί τότε πόνεσαν βαθιά. Τα συναισθήματα των χωρικών αποτυπώνονται στα λόγια του Σωφρονίου: «τόσοι κόποι, τόσο χρήμα και 500 ψυχές έκλαιαν και οδύρονται πάνω από τα ερείπια». Το 1955, άρχισε η ανοικοδόμηση της εκκλησίας, στην οποία συνέβαλαν σημαντικά ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄ , οι κάτοικοι του χωριού αλλά και πολλοί άλλοι που αγαπούν το χωριό μας.

kallepia

Η άλλη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι πολύ πιο μικρή και βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Το μικρό αυτό εκκλησάκι είναι χτισμένο στα θεμέλια ενός άλλου ναού.

kallepeia

Στο χωριό μας υπάρχουν διάσπαρτα πολλά ξωκλήσια, του Προφήτη Ηλία, του Αγ. Κων/νου κα Αγίας Ελένης, του Αγίου Θεόδωρου αλλά και του Αγίου Γενναδίου.Το ξωκλήσι του Αγ. Κων/νου και της Αγίας Ελένης βρίσκεται στην έξοδο του χωριού. Δίπλα από το ξωκλήσι αναβλύζει το αγίασμα. Σ' ένα ύψωμα του χωριού, σαφέστερα στο ύψωμα Λινούι, βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Στην τοποθεσία Άγιος Θεόδωρος , πριν από δέκα περίπου χρόνια οικοδομήθηκε στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας, το ξωκλήσι του Αγίου Θεοδώρου, και στην τοποθεσία Μοναστηρούι, ανακαινίσθηκε το ξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού και ανακηρύχθηκε σε αρχαίο μνημείο του ΤμήματοςΑρχαιοτήτων. Επίσης, στο εγκαταλελειμμένο τούρκικο χωριό Μωρό-Νερό, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Γενναδίου.

Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Καλλέπειας

Ιερείς της Καλλέπειας

1901-2007 1.Πάτερ Χριστόδουλος Μεντεκούρης 2.Πάτερ Νικόλας Στρουμπιώτης 3. Πάτερ Στυλιανός Μαραθουντιώτης 4. Πάτερ Αντώνης Αλεξάνδρου 5. Πάτερ Κυριάκος Λετυμπίωτης 6. Πάτερ Πέτρος Τιμοθέου 7. Πάτερ Γεώργιος Σωκράτους

Μνημεία

Στην κεντρική πλατεία της Καλλέπειας, στο βόρειο άκρο της, φιλοτεχνήθηκε ένα Μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες και στους ευεργέτες της κοινότητας, αλλά και σ' αυτούς που προσέφεραν στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Πρόκειται για ένα μνημείο φτιαγμένο από πέτρα της περιοχής. Αναγέρθηκε το 2008 από το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Σύνδεσμο Αποδήμων. Αποτελείται από τρεις πλάκες, μια για τους ήρωες της κοινότητας, μια για τους ευεργέτες και μια για αυτούς προσέφεραν με το έργο τους στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Ήρωες

Ανδρέας Ν. Μιχαηλίδης 1946-1974 Ηρωομάρτυρας κατά το πραξικόπημα 1974
Νεόφυτος Χαραλάμπους 1909-1964 Ηρωομάρτυρας κατά την τουρκανταρσία 1964
Μιχαήλ Ι. Ψαθίτης 1937-1983 Τραυματίστηκε κατά την τουρκανταρσία 1964
Σάββας Σμυρνιός 1915-1943 Έπεσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Αναστάσης Ευαγόρα 1916-1943 Έπεσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Παναγιώτης Εύζωνας 1892-1943 Πολεμιστής των Βαλκανικών Πολέμων
Ευεργέτες:

Ηρακλής Δημητρίου 1912-1993
Ευαγγελία Δημητρίου 1925-1979
Ηρακλής Παπαδόπουλος 1913-1998

Παιδεία και Πολιτισμός

Λάμπρος Οικονομίδης 1885-1960 Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Περικλής Δημητρίου 1914-1987 Αθλητής Μαραθωνοδρόμος
Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο